Kiliaan_banaan_2.jpg

Cornelis Kiliaan 'Portret van een woordenaar'


Cornelis Kiliaan werd geboren te Duffel. Cornelis Kiliaan studeerde aan de universiteit van Leuven Latijn, Grieks, Hebreeuws en rechten. Na deze studies kon hij aan de slag in de drukkerij van Plantijn. Hier had hij de bijnaam 'Special' omdat hij een bijzondere functie in deze drukkerij uitoefende. Hij was een echte talenknobbel en kende dan ook Latijn, Grieks, Hebreeuws, Nederlands, Spaans, Aramees, Frans. Hierdoor kreeg Kiliaan zeer veel opdrachten waarbij hij moest vertalen naar het Nederlands. Ook was hij een veelgevraagd dichter. Hij trouwde op zijn 50ste met Marie Bosmans met wie hij drie dochters kreeg: Catharina, Maria en Anna.

In 1574 bracht hij een vertalend woordenboek uit. (Nederlands-Latijn) Het Dictionnarium Teutonico-Latinum was nog tamelijk beknopt van opzet, maar betekende een grote methodologische vooruitgang. Kiliaan was hiermee de eerste in Europa die taalvergelijking in de praktijk bracht.

In 1599 werd het eerst verklarende woordenboek van de Nederlandse taal 'Etymologicum teutonicae linguae' uitgegeven.
etymologicum_teutonicae_linguae.png
Tot en met het einde van de achttiende eeuw gold dit boek als het standaardwoordenboek en werd het verschillende keren herdrukt. Niet zonder reden wordt Kiliaan dan ook beschouwd als de grootste lexicograaf van de Lage Landen.

Kiliaan stierf naar aanleiding van een aanslepende ziekte en kreeg een bescheiden begrafenis in de Onze-Lieve-Vrouwkerk te Antwerpen.

Ter gelegenheid van de 400ste verjaardag van zijn overlijden (2007=Kiliaanjaar) loopt er een tentoonstelling 'Portret van een woordenaar' in de Koningin Fabiolazaal in Antwerpen.
Kiliaan_banaan_1.jpgEllen Van Hoof (6EMT), Line Van Aert (6EMT), Maxime Bruynseels (6MTWE)


Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelius_Kiliaan
http://www.kunstbus.nl/verklaringen/cornelis+kiliaan.html
tentoonstelling: 'Portret van een woordenaar'

foto's: eigen creatie