De Blogoloog onder de loep!


Versie 17 november 2007 onder hoofdredactie van Lindsay

Versie zonder opmaak

Een opgemaakte eerste versie door Lindsay vind je hier: De Blogoloog onder de loep.pdf.

Wie kan er nu nog naast de toenemende populariteit van de weblogs kijken? Wij al zeker niet. En… de Blogoloog zeker ook niet! Maar, wie of wat is de Blogoloog nu eigenlijk? Wij hadden het genoegen om mijnheer Maarten Schenk zelf over de vloer van ons klaslokaal te krijgen, en hem vragen te stellen om dit mysterie op te helderen.

Wie is de Blogoloog ? En wat is een blogoloog juist?

“Wel, mijn naam is Maarten Schenk, en ik ben afkomstig van Schoten. Een blogoloog is eigenlijk precies datgene wat het woord omschrijft : een expert in blogs. Je moet er niet echt iets speciaals voor kunnen, maar je moet er uiteraard wel veel interesse voor hebben. Ik specialiseer me vooral in Vlaamse blogs, omdat het anders echt te veel wordt.”

Welke studierichtingen heeft u gevolgd ? Wat voor werk doet u?

“Ik heb in Merksem Latijn-Wetenschappen gestudeerd, en tegen het einde van het secundair was ik vrij zeker dat ik in de journalistiek wou gaan. Dan heb ik Germaanse gestudeerd. Toen ik hoorde van een richting in de computerlinguïstiek, heb ik dat gevolgd. Dit is het taalaspect toegepast op computers, zoals spraakherkenning en vertalingen. Met die opleiding ben ik bij Lernout en Hauspie terechtgekomen, tot ze failliet gingen. Nu werk ik al zo’n 3 jaar voor Six Apart.”

Hoe bent u op het idee gekomen om blogoloog te worden?

“Na 11 september lagen alle grote nieuwssites plat, maar wel was er nog het 'technische nieuws'. Via dat nieuws ben ik toen bij de blogs terechtgekomen. Ik vond dit een geweldig en gemakkelijk systeem, dus deed ik bij Skynet zelf een voorstel om een blogdienst te beginnen. Zo kreeg ik één maand de tijd om dit op te starten, en hieruit is de Belgische blogdienst Skynetblogs gegroeid.”

Wat betekent bloggen voor u?

“Het is een revolutie in publiceren op internet. Een blog is gemakkelijk en je moet er zeker geen computerkenner voor zijn. Het is een manier om je kennis fanatiek te delen met gelijkgezinden, of om gelijkgezinden te vinden in de reacties die je krijgt.”

U beschikt over een heel aantal blogs, welke zijn dit zoal?

“Live from Brussels was de oorspronkelijk blog, maar net als de blogs Tromgeroffel en Rijmelarij wordt deze niet meer zo vaak geüpdatet. Hout halen is dan weer meer een persoonlijke blog. Wat daarop verschijnt, zal Vlaanderen niet zo zeer interesseren als wel vrienden en familie. De Virals blog is eigenlijk een beetje als protest tegen de eindeloze mails van marketeers en reclame die ik toegestuurd krijg. Als ondertitel staat er dan ook “Marketeers: op deze weblog heb je altijd prijs!” (lacht).

“Marketeers, stop wasting my time!”

Maar de bekendste blogs zijn Blogologie.be, mijn ‘beroepsblog’ om het zo te noemen, en Blogoloog.be, de blogzoekmachine die begonnen was als een hobby om zo alle Vlaamse blogs bij te kunnen houden.”

Die laatste is ook genomineerd in de categorie ‘portaalsite’ van de Clickx Site van het Jaar verkiezing. Waarover gaat dat en wat is uw gevoel daarbij?

“Clickx is een computermagazine. Ze bestaan al ongeveer een eeuwigheid in internettermen, en hielden jaarlijks een siteverkiezing. Nu is er een nieuwe categorie voor de blogs in deze wedstrijd. Dit veroorzaakte eerst nogal een 'storm' in de blogosfeer, want de jury nomineerde soms blogs waar niemand van gehoord had. Dit jaar is er dus een open nominatie, en kunnen de mensen zélf stemmen.
Mijn genomineerde blog is inderdaad de blogzoekmachine “De Blogoloog”. Maar in de categorie van ‘portaalsite’ heb ik sterke concurrenten zoals het bekende Google. En de kans dat ik zou winnen, is dus zeer klein, want Google heeft al elk jaar gewonnen! (lacht)
Of ik dit spijtig vind? Niet echt, ik gun het hen van harte. In vergelijking heb ik ook maar een klein aantal bezoekers.”

Wat is uw mening over jongeren die bloggen?

“Blogs zijn voor iedereen toegankelijk, dat is ook het positieve eraan. Het is eenvoudig genoeg om door iedereen opgestart te worden, je moet er alleen genoeg interesse voor hebben om het ook bij te houden. Elke dag komen er nieuwe blogs bij, maar er verdwijnen er ook. In ieder geval, de blog is een nieuwe vorm van publicatie op het internet, of om je mening te uiten over eender welk onderwerp. Ideeën kunnen zich nu nog sneller verspreiden!
Maar toch een waarschuwing: niet alleen iedereen schrijft mee, maar iedereen léést ook mee. Soms wordt wel eens vergeten dat dit niet zo anoniem is. Wat op het internet staat, blijft op het internet, want het is niet altijd gemakkelijk om er iets weer af te halen als iedereen er toegang toe heeft.”

“Wat op internet staat, blijft op internet.”

Veel jongeren spenderen hun tijd op internet vooral op Youtube. Wat vindt u vanYouTube?

“Eigenlijk is dat ook een soort van blog. Een blog is namelijk een website en een logboek in één. En er bestaan ook vlogs : video logs. Door sites als Youtube wordt het ook steeds eenvoudiger om bijvoorbeeld je eigen talkshow te maken, zoals jullie hier nu doen! (lacht)
Natuurlijk staan er heel wat amateuristische dingen op, maar er zijn ook heel wat filmpjes op weg naar het professionele.”

Denkt u dat Youtube de blogs na een tijd zal verdringen?

“Nee, dat zeker niet. De twee worden wel gecombineerd, door filmpjes in de posts op een blog te plaatsen. Maar niet iedereen heeft de tijd om een filmpje van een uur te bekijken. Het is nog steeds sneller om een tekst te lezen dan om film (of audio te bekijken of beluisteren), omdat die overbodige informatie bevatten. In sommige gevallen hebben filmpjes wel meer impact, bijvoorbeeld bij een verslag van een gewelddadige demonstratie.”

Hartelijke
dank aan de Blogoloog, Maarten Schenk, voor dit interview!