Google Maps


Wiki-artikel door Nick Bogaerts


1. Wat is Google Maps ?


Google Maps is een web mapping service die je gratis kan verkrijgen via maps.google.com en die vroeger door het leven ging als “Google Local”. Je kan kaarten van steden opzoeken en je route plannen. Een programma dat hieruit is voortgevloeid is Google Earth. Informatiearchitect Oliver Reichenstein rekent Google Maps tot de 'Big Guys', de grote spelers op het web 2.0.


2. Eigenschappen


Google Maps is zeer makkelijk en eenvoudig in gebruik . Je kan de kaart bedienen door met de muis te slepen over de kaart en inzoomen voor de straten of plekken meer in detail te zien. De gebruikers geven adressen of herkenningspunten in om deze te vinden op de kaart. Ook kan je winkels lokaliseren . Tik bijvoorbeeld “wafelrestaurant “ in en je krijgt het dichtstbijzijnde eettent die gespecialiseerd is in wafels bakken . Als je je route plant met Google Maps dan kan je eveneens een uitgebreide routebeschrijving aanvragen.


3. Toepassingen op Google Maps


Google Maps is de basis van vele andere programma’s en Google Maps kan je niet alleen raadplegen op je computer. Een paar voorbeelden.

  • Google Maps for Mobile. Met deze handige service kan je je route plannen op je gsm. Het werkt op elk toestel met Java.
  • Google Earth. Kijk plekken over de wereld van dichtbij.
  • Google Moon. Voor de 36e verjaardag van het ruimtetoestel Apollo 11 heeft Google een extra functie ingevoegd: Google Moon. Je kon zien op welke plekken de Apollo 11 was geland op de maan. De functie is er al weer afgehaald.
  • Google Mars. Hetzelfde principe als Google Moon.


4. Kritiek op Google Maps


Hoewel Google Maps een betrouwbare service is , is niet alles 100 % in orde. Zo kloppen sommige straatbeelden niet met de oorspronkelijke sattelietbeelden en ook zijn de foto’s en kaarten al enkele jaren oud. Zo krijgen ze regelmatig klachten binnen zoals “Dat is mijn huis niet” of “dat is mijn auto niet “, gewoon omdat de foto’s verouderd zijn. Ook zijn er klacht tegen Google wat privacy betreft: zo moet Google alle beeldmateriaal van Amerikaanse legerbasissen verwijderen of onherkenbaar maken. De beelden zouden immers een te goed inzich verschaffen aan potentiële terroristen.