Wiki-artikel over Google


Sven Wassenaar

Inhoud

 1. Wat is Google? Hoe werkt het?
  1. Het 'Pagerank'-principe
  2. Het serverpark
  3. Verschil tegenover andere zoekmachines in die tijd
 2. Geschiedenis
  1. De oprichters
  2. Googles' rijkdom
  3. Allianties
  4. Overnames
 3. Google als merk
  1. Google-producten
   1. Gmail
   2. iGoogle
   3. Google News
   4. Google Earth
   5. Google Maps
   6. Google Video/Youtube
   7. Google Apps
  2. Google Labs
  3. Speculatieve producten
   1. Google Phone
 4. De 'Google cultuur'
  1. Werken bij Google
 5. Kritiek
  1. Privacy
  2. Dominantie
 6. Bronnen
  1. Afbeeldingen
  2. Tekst


1. Wat is Google? Hoe werkt het?


Google, 's wereld bekendste zoekmachine
Google, 's wereld bekendste zoekmachine
Google, 's wereld bekendste zoekmachine

Google, het bedrijf heeft bijna geen introductie meer nodig. Het is 's werelds bekendste zoekmachine, welke dagelijks meer dan 200 miljoen zoekopdrachten moet verwerken, wat hem met overschot van voorsprong de meest gebruikte maakt. Het bedrijf, dat werd gesticht in 1998, is inmiddels een van de grootse multinationals ter wereld, met een omzet,en zelfs winst, van verscheidene miljarden dollars! Daardoor is het, naast beroemd, ook berucht geworden (zie Kritiek ).

1.1 Het 'Pagerank'-principe


PageRank is het algoritme dat Google gebruikt om websites te rangschikken. Zo worden de meest relevante websites vanboven het scherm geplaatst.
Het algoritme kan het beste worden gezien als een populariteitswedstrijd tussen alle geïndexeerde pagina's. Google rangschikt de gevonden pagina's niet volgens het aantal links ernaar toe gaan, maar volgens de links tussen andere sites. ||
Het Pagerank principe
Het Pagerank principe
||
Het Pagerank principe

Een voorbeeld:
Pagina A, een wereldwijd bekende site met een groot aantal belangrijke bezoekers, plaats op zijn pagina 1 link naar pagina B, welke ik in dit voorbeeld een pagina is genaamd: 'Pro Bush'
Pagina B,C en D, alledrie zeer kleine en onbekende sites, plaatsen allemaal een link naar pagina E, welke in dit voorbeeld een pagina is genaamd 'Contra Bush'.
Wanneer nu de zoekterm 'Bush' wordt ingetikt in Google, zal je merken dat niet pagina E, die drie links naar zijn pagina heeft, maar pagina B, welke maar 1 link naar zijn pagina heeft. De pagina 'Pro Bush' komt dus toch bovenaan de zoekresultaten. Hoe kan dit nu, aangezien de 'Contra Bush' pagina drie links heeft, 2 meer als de 'Pro Bush' pagina? Het principe is simpel: 'Pro Bush' komt vanboven te staan omdat pagina A het grootst is. Google houdt niet alleen rekening met hoeveel links een onderwerp heeft, maar ook van waar ze komen. Een grote site, die zelf meer links naar zich toe heeft gaan, zal op zich meer invloed hebben op de 'PageRank' dan meerdere kleine sites. Populaire sites, zoals Amazon.com, ... kunnen dus aanzienlijk de Google-resultaten beïnvloeden. Zo'n opzettelijke beïnvloeding van de Google zoekresultaten wordt 'Google bombing' genoemd. Een goed voorbeeld daarvan was te zien in 2005, toen de biografie van G.W. Bush al topresultaat tevoorschijn kwam wanneer men 'miserable failure' intypte. dichter bij huis kon je de homepage van J.P. Balkenende te zien krijgen wanneer je 'raar kapsel' intypte. Inmiddels zijn de 'bombs' verbeterd door Google.

1.2 Het serverpark


In tegenstelling tot grote bedrijven neemt Google zijn servers anders aan. Servers zijn (vaak) zeer krachtige computers die websites, bestanden, ... op hun harde schijf herbergen. Ze zijn dan ook uitgerust met een extra stabiel besturingssysteem (vaak Linux) dat speciale commando's kan uitvoeren die nodig zijn om een website werkende te houden. Servers in grote bedrijven zijn vaak superdure, extreem sterke computers, die samen in een geacclimatiseerd lokaal staan. Dit lokaal wordt dan het serverpark genoemd.
Google neemt zijn serverpark anders aan. Hoewel je zou denken dat een zoekmachine als Google, die dagelijks miljoenen zoekopdrachten moet verwerken van over de hele wereld, de krachtigste computers van ze allemaal zou hebben, is dit niet het geval. Googles' serverpark bestaat zelfs uit zwakke computers! Daar tegenover staat dan wel dat deze computers zeer talrijk zijn, en over de hele wereld verspreid. Het serverpark van Google bevatte in 2006 om en bij de 450 000 computers, verspreid over de hele wereld! Jaarlijks gaat ook een groot deel van de winst naar de aankoop van nieuwe servers, waardoor er elk jaar zeker een paar duizend bijkomen. Van tijd tot tijd lees je trouwens dat Google een nieuw serverpark opent, zoals recent gebeurde in Bergen, in België.

1.3 Het verschil met andere zoekmachines in die tijd


In de tijd dat Google geboren werd moesten de mensen het stellen met de klassieke zoekmachines. De bekendste in die tijd waren 'Altavista', 'Yahoo! Search' en 'Ask Jeeves'. De meeste zoekpagina's toen rangschikten hun pagina's volgens het aantal links ernaar toe gingen. Hierbij werd, in tegenstelling tot Google, geen rekening gehouden met de grootte van de linkende pagina of de relativiteit ervan.

2. Geschiedenis


Google is het resultaat van slechts twee mensen. Het is dan ook overbodig te zeggen dat deze twee ook dezer dage nog gelden als de belangrijkste mensen op het internet.

2.1 De oprichters


Google werd opgericht dor Larry Page and Sergey Brin, twee toenmalige studenten filosofie aan de universiteit van Stanford, in Californië. Google was het resultaat van een studie van de twee, naar een algoritme voor een zoekmachine. Het resultaat was, zoals bekend, Google, hoewel de zoekmachine eerst 'BackRub' zou gaan noemen. De twee waren echter gefascineerd door Googol: dat is een getal in de wiskunde wat 10¹°° voorstelt.
1 googol = 10.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000 000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000.000
De naam Google kwam dan uiteindelijke naar voren, waarschijnlijk omdat een investeerder de naam foutief op een cheque zette. Wanneer de twee oprichters bovendien het webdomein Googol.com probeerden te registreren, bleek dat het reeds het eigendom was van een wiskunde die het getal bestudeerde. Hij wou zijn domein niet verkopen, en op 15 september 1997 werd het domein Google.com geregistreerd. Hun slogan werd 'Don't be evil'.

2.2 Googles' rijkdom


Google heeft sinds zijn ontstaan veel geld vergaard. Sinds het zich stortte op de advertentiemarkt, met zijn project 'AdSense', heeft het tonnen geld verdient. Ook de komst naar de beurs betekende niets dan goed voor de winstcijfers, en nu mag Google zich een van de winstgevendste bedrijven ter wereld noemen, met in 2006 een netto inkomen van 3.077 miljard (!) dollar.

2.3 Allianties


Door de jaren heen heeft Google vele allianties opgebouwd met verscheidene bedrijven. Zo heeft het nu een partnership met Sun Microsystems (de makers van het JAVA-platform), Fox (een beroemde Amerikaanse zender), Time Warner, NASA,MySpace en nog vele anderen. Ook werden er al allianties verbroken, zoals met Yahoo, in 2005.

2.4 Overnames


Sinds geruime tijd past Google een overnamepolitiek uit. Opkomende populaire sites worden daarbij overgenomen en in het bedrijf geïntroduceerd, hoewel ze worden voortgezet. De bekendste overnames van Google in de laatste jaren zijn die van Blogger (een blogservice, vergelijkbaar met Wordpress), DoubleClick (een advertentiesite) en Youtube ('s wereld meest bekeken videoservice). Ook kleien bedrijfjes werden al vaak overgenomen door Google. Het is voor hen een manier om nieuwe technologieën te verkrijgen, om deze later te kunnen gebruiken in nieuwe producten. De overname van Writely leidde zo tot de introductie van Google Docs, een online office-suite.

3. Google als merk


Door zijn grote succes kent Google natuurlijk een grote naambekendheid. Volgens onderzoek is Google anno 2007 het sterkste merk op aarde, waarmee het Coca Cola van de troon stoot. Google is wereldwijd bekend, en het kan gebruikt worden waar dan ook er internet beschikbaar is.

3.1 Google-producten


Sinds zijn grote succes is de cashflow in Google een soort van zekerheid geworden. Dit, samen met de ingesteldheid van het bedrijf (zie 'Werken bij Google' ), zorgde ervoor dat er tijd en ruimte vrijkwam voor nieuwe projecten. Dit ontaarde in talloze Google-spinoffs, die vaak een groot succes kenden door hun 'freeness' (ze zijn bijna altijd gratis) en hun innovativiteit.

3.1.1 Gmail


Gmail, ook Google Mail genoemd, is de e-mailservice van Google. De eerste aankondiging van Gmail, dat 1Gb opslagruimte zou aanbieden, gebeurde op 1 april 2004. Bijgevolg dacht ook bijna iedereen dat het een 1 aprilgrap was, omdat in die tijd bijna alle gratis e-mailaanbieders, zoals Hotmail, een absurd kleine webruimte van +- 3 Mb aanboden.
external image 800px-Gmail_Inbox.png
external image 800px-Gmail_Inbox.png

Niets bleek minder waar achteraf. Google volhardde in zijn beweringen, en langzaamaan groeide het besef dat Gmail geen fabeltje was. De dienst werd niet lang daarna dan ook gelanceerd, maar was enkel toegankelijk via uitnodiging. Wie zo'n uitnodiging kon bemachtigen, kon op zijn beurt ook twee uitnodigingen sturen. Dit aantal uitnodigingen werd nog niet zo lang geleden opgetrokken naar 50 en recent naar 100. In zijn begindagen was Gmail een echt hebbeding: iedereen wou het hebben. Uitnodigingen werden zelfs verkocht via eBay! Vandaag, anno 2007, kan je jezelf direct registreren en heb je dus geen uitnodiging meer nodig.
Niettemin heeft Gmail enorm veel veranderd in de wereld van e gratis e-mail. Hotmail verhoogde zijn limiet van 3 naar 250 Mb, en later van 250 Mb naar 2 en 5 Gb. Yahoo deed sterker: die verhoogden hun limiet eerst naar 1 Gb maar bieden sinds kort onbeperkte schijfruimte aan! Ook de gmail-ruimte groeit: sinds 1 april 2005 groeide de limiet naar 2,5 Gb. Later werd een mechanisme toegepast, zodat de schijfruimte constant zou groeien met een 1.12 Mb per uur. Tegen 2008 zou de ruimte daardoor gegroeid zijn tot 5 Gb, en tegen het jaar 2038 moet dat 42 Gb zijn. Ook kan je , mits een bijbetaling, 10 extra gigabytes bijkopen. Sinds mei 2006 kan je dan weer chatten in Gmail. Dit gebeurt via de Gmail interface, of via Google Talk, de Skype-concurrent van Google.

3.1.2 iGoogle


Igoogle-screenshot.png
Een voorbeeld van een iGoogle pagina

Een voorbeeld van een iGoogle pagina
In mei 2005 zette Google een stapje vooruit met zijn homepage. Sindsdien kun je immers een iGoogle pagina maken, op voorwaarde dat je een Google Account hebt (dezelfde soort account die je nodig hebt voor Gmail). iGoogle is een personaliseerbare homepage, met de Google Search bar vanboven geïntegreerd. Naast zoeken kon je vanaf dan dus ook in een oogopslag het laatste nieuws bekijken of het weerbericht beluisteren. de gebruiker kan zijn iGoogle pagina eenvoudig aanpassen via het systeem van widgets. dit zijn kleine programmaatjes die verschillende functies kunnen hebben. Je kan op je pagina kiezen uit verschillende widgets, deze toevoegen of verwijderen, en verwisselen van plaats.

3.1.3 Google News


Google News is een dienst van Google die mensen in staat stelt verschillende nieuwsbronnen te doorzoeken. Ook is het een handig hulpmiddel voor mensen die geen krant willen/kunnen lezen, omwille van tijdsgebrek. Op de Google News pagina staan de laatste nieuwe krantenkoppen, zodat je in een oogopslag weet wat er recent gebeurd is. In Amerika is he zelf mogelijk voleldige krantenartikels te lezen, zonder dat je die krant hoeft te gaan kopen. Wanneer Google News werd geïntroduceerd in Belgie, Nederland en Frankrijk, kwam daar protest op. De kranten meenden immers dat het systematisch overnemen van krantenkoppen een inbreuk was op het auteursrecht.

3.1.4 Google Earth


Google Earth is zonder twijfel een van de meest bekende Google-producten. Bij zijn intrede was het dan ook een revolutionair programma.
Google Earth stelt je in staat satellietbeelden van over heel de wereld te bekijken. Zo kan je inzoomen op je eigen huis, op voorwaarde dat de beelden van een goede kwaliteit zijn. Daardoor zijn niet alle gebieden even scherp weergegeven, maar toch. Ook hier werd na de introductie van Google Earth het internet overspoeld met soortgelijke programma's. zo kan je nu bijvoorbeeld kiezen uit Google Earth, NASA World Wind of Microsofts Virtual Earth.
Ook Google Earth werd na verloop van tijd vernieuwd en verbeterd. Zo kunnen mensen nu hun foto's toevoegen, handige locaties aanduiden, ... In de laatste versie is er zelfs een geïntegreerde flight simulator!

3.1.5 Google Maps


Google Maps is nauw verwant met Google Earth, aangezien ze gebruik maken van dezelfde satellietbeelden. Het verschil met Google Earth is echter dat Google Maps een oline webpagina is, en dus van overal bereikbaar. Daar tegenover staat dan wel dat je niet de talrijke mogelijkheden hebt die Google Earth biedt. Google Maps wordt dan ook vooral aangeboden als routeplanner. Je kan twee adressen ingeven, en Google Maps berekend voor jouw de kortste route, afstand en tijd.

3.1.6 Google Video / Youtube


In juni 2005 introduceerde Google zijn videodienst Google Video. deze dienst bood de gebruiker de mogelijkheid aan om zijn zelfgemaakte filmpjes 'up te loaden', en te laten bekijken door iedereen die dat wou. De dienst kon echter niet concurreren met de populaire site Youtube, die tot op de dag van vandaag de meest populaire videosite is. Op 9 oktober 2006 werd dan ook bekendgemaakt da Google de site zou overnemen, voor het astronomische bedrag van 1.65 miljard dollar. De twee videosites werden echter niet in 1 geheel geïntegreerd, zoals sommigen dachten. Google Video dient nu meer als video-zoemachine, terwijl Youtube de functie van het uploaden en bekijken heeft gekregen.

3.1.7 Google Apps


Begin 2006 introduceerde Google een softwarepakket.dit pakket, Google Apps of soms ook Google Pack genoemd, bevat een bundeling van de meest nuttige Google software, in combinatie met een spywarescanner, de Firefox browser en andere handige programma's.De Nederlandstalige bundel bevat:
 • Google Toolbar voor Internet Explorer
 • Google Desktop (een search engine die bestanden op je pc doorzoekt)
 • Picasa (een tool om foto's te organiseren)
 • Mozilla Firefox met Google Toolbar
 • Spyware Doctor (anti-spyware)
 • Norton Security Scan (anti-virus)
 • Adobe Reader (programma om PDF-bestanden te kunnen lezen)
 • Skype (voip-sftware)

3.2 Google Labs


external image labs_logo2.gif
external image labs_logo2.gif
Google Labs is de verzamelnaam voor de producten 'in progress'. Het zijn programma's die zich nog in de testfase bevinden en die nog niet klaar zijn voor publiek gebruik. Je kan jezelf wel opgeven voor het testen ervan. een overzicht van de Labs-producten vindt je op http://labs.google.com/

3.3 Speculatieve producten


Als gevolg van de constant groeiende 'Google Apps vijver', ontstaan er na verloop van tijd natuurlijk ook valse berichten over producten die zogezegd zouden uitkomen, maar later uitdraaien als verzonnen. Zo was er in 2006 sprake van Google Gulp, een zogezegd energiedrankje dat de hersenen zou stimuleren of Google Romance, een online datingsite. de geruchten variëren van plausibel tot absolute waanzin. Zo was er een tijdje het gerucht dat Google Lunar een service zou worden die jobs op de maan leverde.

3.3.1 De Google Phone


De zogezegde 'GPhone'
De zogezegde 'GPhone'

De zogezegde 'GPhone'
Een van de meest hardnekkige geruchten dit jaar was de Google Phone, door sommigen de GPhone genoemd. Mensen waren er rotsvast van overtuigd dat Google zich binnen afzienbare tijd op de mobiele markt zou storten, aangezien ze eerder al een advertentieplatform voor gsm's hadden gelanceerd. tot op de dag van vandaag is er nog geen sprake van een GPhone, maar onlangs lanceerde Google al wel het Android-platform, een ontwikkelingstool voor gsm's.

4 De 'Google cultuur'


Dankzij zijn excentrieke manier van werken en zijn doorgaanse originaliteit, is er een soort cultuur ontstaan rond Google. Die houdt in dat je moet doen wat je zelf wilt doen, zolang je ermee bijdraagt aan de ontwikkeling van iets. Deze 'Google Cultuur' ontaard zich vooral in de hoofdkantoren van Google, waar werken een wel iets specialere gebeurtenis is. Ook op het internet komt dit tot uiting, doordat Google zich vaak laat zien als grappenmaker, als de Robin Hood van het internet. Zo verschijnen er elke jaar wel een paar 'easter eggs' op de site. Ook lanceert Google elk jaar wel een 1 aprilgrap.

4.1 Werken bij Google


Werken bij Google is, zoals hierboven reeds vermeld, een speciaal iets. De werkenmers moeten niet in kostuum naar hun werk komen, maar zijn welkom in t-shirts en makkelijke broeken. Ook lijkt het kantoor er meer op een relaxatie-oord dan op een kantorencomplex. Er zijn sauna's, massagecentra's, pingpongtafels, restaurantjes, ... verspreid over het hele gebouw. Het meest speciale is echter dat werknemers tijd krijgen voor nieuwe projecten. als werknemer bij Google krijg je 20% van je tijd om jezelf bezig te houden met projecten die je interesseren. Hieruit zijn al veel Google Apps geboren, zoals Gmail of Orkut.

5 Kritiek


Een populair bedrijf heeft natuurlijk altijd vijanden. zeker in het geval van Google. door zijn excentriciteit denken vele mensen dat het een wolf in schaapskleren is. zo is er al veel kritiek gekomen op de rijkdom van Google, waardoor ze in een situatie zijn dat ze rehtszaken zomaar van zich af kunnen kopen, of op de privacy van de gebruiker. Gmail-berichten, bijvoorbeeld, worden immers altijd gelezen door de servers van Google. Zo kan Google de berichten voorzien van aangepaste reclame.

5.1 Privacy


Bij de lancering van Gmail kwam er al vlug veel kritiek. Google maakte immers bekend dat Gmail gratis zou zijn omdat de berichten die verstuurd werden zouden 'gelezen' worden, om ze zo te voorzien van reclame die bij het bericht paste. Veel gebruikers klaagden het aan als een inbreuk op de privacy.
Ook Google Search zelf kreeg het te verduren. Een onderzoeker ontdekte dat een zoekopdracht met Google een cookie op de gebruiker zijn of haar pc plaatst, waardoor diens zoekgeschiedenis te achterhalen valt.

5.2 DominantieGoogles' rijkdom zorgt natuurlijk ook voor een keerzijde aan de medaille. De rijkdom van het bedrijf bezorgt hen de kritiek dat ze te machtig zijn geworden. Ze zouden teveel bedrijven overnemen, en kunnen dankzij hun gigantisch kapitaal alle rechtszaken die tegen hen lopen, kunnen regelen in der minne.

6. Bronnen


6.1 Afbeeldingen6.2 Tekst