Netlog


Wiki-artikel door Danny junior Schyvens

Netlog is een sociaal medium dat in België door meer dan 600.000 jongeren wordt gebruikt.

Meer dan twee miljoen mensen raadplegen maandelijks zo’n 60 miljoen pagina’s op Netlog.

Op Netlog kun je je eigen account aanmaken met foto's, een blog, een gastenboek en nog veel meer. Je vindt mensen uit je buurt of met dezelfde interesses en bouwt zo een groot netwerk van vrienden op.

Netlog is het sociaal portaal voor meer dan 20 miljoen jongeren in Europa.

De grootste internetverkiezing van het jaar is er weer! Al elf jaar lang beoordeelt de Clickx-redactie de allerbeste sites. Netlog werd genomineerd binnen de categorie Community, en natuurlijk hopen we op jullie stem!

Niet alleen de Clickx-redactie nomineerde Netlog, ook Metrixlab merkte Netlogs kwaliteiten als community op. Je kan op beide onderstaande sites stemmen voor jouw favoriete community! Ik ben zelf bijna dagelijks op netlog en heb mijn stem ook op hun uitgebracht.

Netlog is een online community platform gericht op de Europese jeugd.

Het wordt ontwikkeld door Netlog NV, een Belgisch productiehuis van succesvolle sociale internetmedia. Meer dan 17 miljoen leden uit heel Europa hebben zich reeds geregistreerd op Netlog. Op dit moment is de site er in 10 talen: Engels, Frans, Spaans, Duits, Portugees, Nederlands, Italiaans, Roemeens, Russisch en Pools.

Netlog.com werd in april 2007 gelanceerd, maar we moeten de klok nog wat extra terugdraaien om het ontstaan van het fenomeen te verklaren. Toon Coppens richt in 1999 de website ASL.TO op, een van de eerste sociale internetcommunities met Europese roots. Wegens de erg snelle groei is de site een jaar later bijna het slachtoffer van haar eigen succes. Lorenz Bogaert komt ter hulp om samen met Toon de snelheid, kwaliteit en service te garanderen die de leden verwachten. Een tijdje later wordt ASL.TO omgedoopt tot Redbox, een site die vooral gericht was op Belgische jongeren. Het heeft tot eind 2005 geduurd voor de andere Europese landen hun eigen communities kregen. Parallel aan deze succesverhalen werkte Netlog NV aan een verbeterd platform, dat Facebox zou gaan heten. Midden april 2007 worden het oude en het nieuwe platform samengebracht, onder de noemer Netlog.com." Ik ben benieuwd of zij een deel van de taartpunt van de Nederlandstalige markt kunnen bemachtigen naast Hyves en MySpace NL. De 5 miljoen euro die recent in een investeringsronde is opgehaald, lijkt aan de magere kant voor een grootschalig pan-Europese media-offensief.

Wat kan je zoal doen op Netlog?


Je profiel, blog en gastenboek

Je profiel is je eigen, gepersonaliseerde plek op Netlog. Je vindt er je blogberichten, je gastenboek, je foto's ... alles wat je met je vrienden wil delen. Bepaal zelf de look van je profiel en kies een coole skin. Bovendien houdt Netlog voor jou bij wie je profiel bezoekt.

Foto's - Say Cheeeese!

Iedereen neemt graag foto's, niet? Op Netlog kan je gratis en onbeperkt foto's uploaden! Je kan zelfs kiezen of iedereen de foto mag zien, of enkel je vrienden. Hou al je foto's overzichtelijk door ze te taggen en te sorteren in sets.

Vrienden, clans en logs

Vrienden maken op Netlog is heel eenvoudig. Via je instant messenger (zoals MSN, AIM, Google, ...) kan je snel nagaan wie van je vrienden al een Netlog profiel heeft, of zoek ze op via hun e-mailadres.
In de Netlog clans kan je onbeperkt foto’s delen en met anderen discussiëren over je hobbies en interesses. Maak zelf een clan aan of word lid van een van de honderden bestaande clans.
Met je logs blijf je op de hoogte van wat je vrienden doen. Welke nieuwe foto's hebben je vrienden vandaag geplaatst? Wie heeft gisteren gereageerd op dat blogbericht? Je komt het allemaal te weten in de logs!

Video's

Deel je grappigste en leukste filmpjes! Op Netlog kan je onbeperkt video's uploaden, ratings geven, reacties schrijven en je favorieten aanduiden. Wil je liever je video enkel aan je vrienden tonen? Geen probleem.

Events

Nog geen plannen voor het weekend? Organiseer je zelf een fuif of een ander event? Op Netlog Events vind je een uitgebreid overzicht van alles wat er in je buurt te beleven valt. Voeg zelf events toe, schrijf reacties en zie meteen wie er ook zal zijn!

Music, maestro!

Download de Netlog Music Tool en toon je vrienden welke muziek je beluistert. Netlog houdt bij welke nummers je het vaakst speelt. Word fan van je favoriete artiesten, blader door de albums en beluister de nummers. Zo leer je snel nieuwe mensen kennen met dezelfde muzieksmaak!

Psssst!

Zeg je 't liever persoonlijk? Je kan op elk moment een privébericht sturen naar een Netlog lid. Is de ander online op Netlog, dan begin je toch gewoon te chatten met de unieke Netlog chat! Als je even niet gestoord wil worden, kan je gemakkelijk je privacy instellingen wijzigen.
Al je online vrienden vind je meteen terug in de handige contactlijst bovenaan elke pagina. Zo zie je meteen met wie je kan chatten.

You've got mail!

Netlog brengt je meteen op de hoogte, bijvoorbeeld als iemand wat in je gastenboek schrijft, als iemand je vriend wil worden, enzovoort. Je kan zelf kiezen hoe en wanneer je een melding krijgt, via e-mail of Bubbles - Bubbles zijn kleine tekstballonetjes aan de rand van je scherm.


[[http://webnieuws3.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=U91F5B3L#|]]© NO BYLINE

Aalsterse wonderboys scoren met jongerensite
Netlog van Toon Coppens (25) en Lorenz Bogaert (31) moet investeerders van zich afslaan

Voor jongeren vanaf 13 is internet de favoriete vrijetijdsbesteding, zo bleek vorige week. Oud nieuws voor de jonge ondernemers Toon Coppens (25) en Lorenz Bogaert (31). Hun site Netlog trekt in België dagelijks 250.000 bezoekers en heeft in Europa 22,5 miljoen gebruikers. Een succesverhaal dat ook de uitvinders van Skype en Kazaa niet ontging: zij investeerden miljoenen in Netlog.

Wat de jonge wonderboys uit Aalst het vaakst van hun ouders moeten horen? 'Waar zijt gij nu eigenlijk mee bezig?', lacht Lorenz Bogaert. 'Leg me dat nog eens uit. Wat is dat nu juist, Netlog?' 'Bij mij is het eerder: Slaap je wel genoeg?', grinnikt Toon Coppens. 'Wellicht leg ik het gewoon iets beter uit dan Lorenz.' Hun Netlog is een internetsite waar jongeren contact met elkaar kunnen houden, enerzijds met hun eigen vrienden, anderzijds met de hele gemeenschap van Netloggebruikers. Via woorden, foto's, filmpjes en muziek. Het doelpubliek ligt tussen 14 en 24. Netlog bestaat ondertussen in negen talen (Nederlands, Engels, Frans, Spaans, Portugees, Duits, Italiaans, Roemeens en Turks) en heeft 22,5 miljoen leden. In België is het een van de succesvolste sites. Eerder droeg het bedrijfje de naam Incrowd en had het sites als Redbox, Coolbox en Bingbox, in diverse landen. Eerder dit jaar werd alles samengebracht onder Netlog. Tegelijk maakten de twee bekend dat ze voor de verdere ontwikkeling van hun succesverhaal zowaar 5 miljoen euro ophaalden, van internationale investeerders als Index Ventures (carrièresite StepStone, muziekplatform Last FM), en Niklas Zennström en Janus Friis, de internetgenieën achter Skype, Kazaa en recent internet-tv Joost. 'Het is niet zo dat we als verlieslatend bedrijf op zoek waren naar geld om te kunnen overleven', zegt Lorenz in de nieuwe kantoren in hartje Gent, waar 25 man aan Netlog werkt. 'Integendeel. We zijn, noodgedwongen, al zeven jaar winstgevend. Elke cent die we uitgaven, moesten we eerst verdienen. Dat was een gezonde situatie. Na de crash van de beurzen en vooral de technologiebeurzen wilde niemand nog maar een frank lenen aan internetbedrijven. Maar omdat we ons verder wilden ontwikkelen, kwamen we nu voor kosten te staan die we zelf niet meer konden dragen.'

Dat ze na zeven jaar op weg waren om marktleider te worden in Europa wat betreft social networking, met een gezond bedrijf, had zo zijn gevolgen. 'Soms stonden de investeerders onaangekondigd bij ons voor de deur, met hun bagagetrolley, recht van Zaventem. Op den duur deden we gewoon niet meer open. Waren we weer een paar uur kwijt met het luisteren naar hun verhaal.' En dan wat bitter. 'Wel typisch: geen investeerders uit België. Die kwamen pas aankloppen toen het buitenland hen al voor was geweest.'

Nergens bang voor
Vraag hen waar ze als jonge ondernemers bang voor zijn en ze kijken je raar aan. 'Een bange ondernemer is per definitie geen goede ondernemer', aldus Lorenz. 'Het is bewezen dat Netlog werkt. Per maand worden 3 miljard Netlogpagina's bekeken. Dat is voldoende om genoeg advertentie-inkomsten te lokken. Dit is een andere situatie dan in de jaren negentig, waar je projecten had die amper winstgevend waren of die nooit een euro opbrachten. ' Maar toch: het internet staat bol van de hypes. De ene week in, de andere week uit: MySpace, Second Life, Facebook. Wat als de Netlogbezoekers overstappen naar de volgende hit van het moment? 'Ons beste argument is dat we al zeven jaar dag na dag groei zien in wat we doen. Deze site komt tegemoet aan een nood die leeft bij jongeren. Daarbij: onze marketinguitgaven bedragen momenteel nul euro. Netlog is niet de site waarover je in de boekjes leest, waarrond een hype gecreëerd wordt.' 'We gaan de omgekeerde weg', vult Toon aan. 'Mensen vertellen het aan elkaar: ga naar Netlog, want het is een goede site. Wij hebben geen hype nodig.' Hoe nuchter ze ook zijn, toch staan ze toch zelf ook soms te kijken van het succes. 'Een paar weken geleden lanceerden we de Turkse versie van Netlog. Nu zitten we al bijna aan het miljoen gebruikers', aldus Lorenz. 'Dat is crazy en dat voelt ook zo aan. Het geeft je een ongelofelijke drive. Het bewijst ons als ondernemers dat er niet veel nodig is om uit te breiden. Grote kantoren in Turkije hoeven niet. Gewoon een slimme productvisie, een goed team en een verbinding tussen Turkije en België. Per dag gaan daar die miljarden bytes over.'

Rouwproces op het net
Ze voelen en weten wat er leeft op het net. Wat zien ze? En: zijn er evoluties waarvan zij opkijken? 'Het web wordt steeds socialer', zegt Lorenz. 'Mensen denken soms dat het internet jongeren vervreemdt van de wereld. Het is juist omgekeerd. Het internet is een verlenging van hun echte leven. Ze spreken via Netlog af wat ze 's avonds gaan doen en de volgende dag zetten ze er foto's op van wat ze gedaan hebben. Er is een steeds grotere verankering van het leven naast en dat op de computer.' 'Soms verrast het mij ook nog. Als ik bijvoorbeeld zie hoe jongeren nu ook al het rouwproces beleven via het net. Bij een overlijden maken ze een video, als een in memoriam, en zetten dat op Netlog. Met muziek waar je de tranen van in de ogen krijgt. Dan zit je te kijken naar iemand die overleden is die je helemaal niet kent. En zie je dat duizenden mensen hun reactie geven. Dat zou in het echte leven niet gebeuren. Je slaat een krant open, ziet een overlijdensadvertentie, op een heel uniforme manier, en dat is het.' 'Plus het belang dat ze eraan geven', vult Toon aan. 'Ik verbaas me er vaak over hoe ze in hun conversaties op het net zo kunnen opgaan. Alsof ze echt naast elkaar zitten. En daarnaast, dat hun sociale status bepaald wordt door hoe actief ze online zijn. Kunnen zeggen Ik heb 300 vrienden op Netlog is voor veel jongeren heel belangrijk. Of: Ik heb gisteren 3.000 bezoekers gekregen. Die fierheid vind ik frappant.'

Legendes ontmoeten
Wat ons terugbrengt bij hun eigen trots. Hoe was het om de makers van intussen legendarische internetuitvindingen als Skype en Kazaa te ontmoeten? Als een fan die zijn idool Madonna ontmoet? 'Deels wel, ja', lacht Toon. 'Alleen was het met minder glitter en glamour. Geef mij dan ook maar Madonna. Maar natuurlijk was het fijn. Dat zijn mensen naar wie je opkijkt. Vergelijk het met een beginnende zanger, die wil ook weten of hij goed zingt. Als die mannen zeggen: we geloven in jullie, geeft dat een kick.' Tot slot: aan de verkoop van 30 procent van Netlog hielden de twee zelf ook een aardig centje over. Wat is het cadeau dat ze zichzelf schonken, als beloning voor zeven jaar hard werken en weinig slapen? Ze grijnzen jongensachtig naar elkaar en beginnen te blozen. Het blijkt de enige vraag waar ze niet van terug hebben. 'Daar ga ik liever niet op in', gaat Lorenz eerst. 'Ik ook niet', lacht Toon.

BRONNEN

http://www.propaganda-online.nl/2007/04/van-redbox-via-facebox-naar-netlog.html
http://nl.netlog.com/go/home/view=features
http://www.google.be/search?hl=nl&q=netlog&meta=
http://www.internetaddressbook.com/nl/ia_type.php?ia_type_id=57
http://www.ez2shopping.be/levensstijlbevl/dating-netlog/netlog-be.html
http://nl.netlog.be/go/downloads
http://webnieuws3.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=U91F5B3L
http://www.parhasard.be/category/netlog/=