Podcast, vodcast, screencast


Wiki-artikel door Tamara Delen


Podcast podcastRSSmelrosetroop68.org.jpg


Geschiedenis

De term podcasting is bedacht door Ben Hammersley die hem gebruikte in de krant “The Guardian”, maar Dave Winer, bekend als RSS-pionier, beschreef de techniek om mediabestanden op te nemen in het RSS-formaat en automatisch te laten downloaden voor later gebruik. Dave Winer schreef ook het originele I-pod script.

Podcasting is ontstaan uit een combinatie van:

  • doorbraak van breedbandverbindingen bij de consument.
  • beschikbaarheid van kleine, bescheiden geprijsde mp3-spelers met grote opslagcapaciteit (verscheidene GB).
  • sterke integratie van een draagbare mp3-speler en een beheerprogramma voor audiobestanden (iPod/ iTunes was de pionier).
  • Het inzicht dat de bestaande RSS/blog-standaarden konden worden gebruikt.
  • De visie dat veel mensen via een dergelijk kanaal zouden willen publiceren. Dit is voornamelijk de verdienste van Dave Winer.

Wat is podcasting?

De term podcasting is een samentrekking van iPod, de draagbare mp3-speler van Apple, en 'broadcasting' (Engels voor uitzenden). Podcasting staat, in de meest strikte zin, voor een systeem waarin podcasters audiobestanden (MP3) met discussies, radioshows, muziekprogramma's enzovoort beschikbaar stellen via internet, en tevens een news feed in RSS-formaat creëren, die een verwijzing bevat naar de mp3-bestanden en automatisch verwerkt kan worden door podcast-aggregators of podcatchers. Deze laatste downloaden die audiobestanden dan automatisch en kopiëren ze onmiddellijk naar een mp3-speler of melden aan de gebruiker dat hij ze op de pc kan beluisteren.
In de breedste zin staat podcasting voor het verspreiden van digitale bestanden die door speciale programma's afgehaald worden om ze later te gebruiken. Dus dit kan audio zijn (mp3, Windows Media, Real Media), video (MPEG, DivX, QuickTime enzovoort) of software.

Podcasting in Plain English van Lee Lefever door Pierre Gorissen van ICT en Onderwijs Blog ondertiteld 'in begrijpelijke taal'. (Via André Manssen van Computers in de Klas, 22 april 2008: in die blogpost nog meer over podcasting ...)


Vodcast


Wat is vodcasting?

Vodcasting staat voor Video On Demand webcasting. Simpelweg wordt video gekoppeld aan RSS, zodat je met een RSS nieuwslezer automatisch bericht krijgt van nieuw videomateriaal. VODcast materiaal kan zowel middels downloads als als streaming video worden gedistribueerd. Beide methoden hebben voordelen en nadelen. Distributie via downloads biedt de gebruiker de optie om materiaal offline te bekijken, verder te distribueren en te synchroniseren met mobiele afspeelapparatuur.
Streaming video biedt de mogelijkheid van het direct afspelen en doorzoeken van grote mediabestanden, zonder de (soms erg grote) bestanden eerst helemaal te hoeven downloaden. Dit vereist een streaming server met bursting techniek, zoals de QuickTime Streaming Server, XL2 Streaming Server of Darwin Streaming Server.


Screencast


Wat is screencasting?

De term screencast dateert van 2004, maar het maken van screencasts gebeurt al sinds 1993. Software fabrikant Lotus was de eerste met screencastsoftware.
Een screencast is een digitale opname van een computerbeeldscherm door gebruik te maken van software die vastlegt wat er op het beeldscherm gebeurt. Vaak zijn deze screencasts voorzien van commentaar van de maker. Je kijkt dan als het ware over de schouder van de maker mee. Hij laat zien wat er op zijn scherm gebeurt. Hij klikt op de menu's die relevant zijn en vertelt er gelijk bij wat hij belangrijk vindt.


Bronnen

. Afbeelding: melrosetroop68.org via Google

· http://nl.wikipedia.org/wiki/Podcasting

· http://www.podcasting.be/faq.php

· http://www.streamingmediakanaal.com/vodcasting.php

· http://nl.wikipedia.org/wiki/Vodcast

· http://www.hansonexperience.com/my_weblog/2005/09/screencasting_w.html

· http://nl.wikipedia.org/wiki/Screencast

· http://www.idealware.org/articles/images/screencasting.gif

· http://www.pixelgraphix.de/information/folio/screencasting-weblog-3.jpg

· http://catalyst.washington.edu/help/web/podcasting/img/logo.jpg