Wiki-artikel over WikiKids door Line Van Aert

[1]
WikiKids.JPG
Inhoudsopgave
  • Wat is WikiKids?
  • Waarom bestaat WikiKids?
  • Hoofddoelen van WikiKids
  • Wat te doen op Wikikids?
  • Internationaal
  • Artikel van de maand (november '07)

Wat is WikiKids?
WikiKids is al vanaf 29 januari 2006 een interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen, te vinden op de URL: http://www.wikikids.nl. WikiKids is het kleine broertje van Wikipedia en dus ook eenvoudig te gebruiken.


Waarom bestaat WikiKids?
ICT is niet meer weg te denken uit de maatschappij, dus kinderen leren al snel hiermee om te gaan. ICT biedt ook veel mogelijkheden om het onderwijs te verrijken.


Hoofddoelen van WikiKids
· Kinderen artikelen laten maken die passen in een encyclopedie.
· Kinderen informatie laten vinden die ze kunnen gebruiken voor hun spreekbeurten en werkstukken.
· ICT in het onderwijs integreren en vakoverschrijdend maken.
· Kinderen selectief met informatie laten omspringen.
· Kinderen zichzelf en de wereld laten (ver)kennen.


Wat te doen op WikiKids?
De kinderen kunnen allerlei artikelen opzoeken d.m.v. een eenvoudige of uitgebreide zoekfunctie. Als ze een account aanmaken (door zich aan te melden) kunnen ze ook artikels bewerken of zelfs helemaal zelf schrijven.

De nieuwe gebruikers die nog niet zo vertrouwt zijn met een computer maar wél iets weten om op WikiKids te zetten, kunnen oefenen in ‘de zandbak’. Hier wordt vooral geknoeid met de lay-out. De kinderen die écht niet begrijpen hoe WikiKids juist werkt, worden verder geholpen d.m.v. een ‘sprekende handleiding’[2]

Verder is er nog een ‘alarmknop’, waar verkeerde informatie kan vermeld worden, en een ‘boomhutknop’. In de boomhut kunnen de gebruikers discussiëren/overleggen met andere gebruikers, begeleiders of met de mode­ratoren die overal een oogje in het zeil houden.
Ook de begeleiders (ouders of leerkrachten) kunnen terecht op WikiKids. Er is een speciaal ‘Onderwijs Portaal’ waar alles nog eens goed wordt uitgelegd.

Internationaal
WikiKids is een Nederlandstalige encyclopedie, dus vooral gebruikt in de Benelux. Aangezien het zo’n succes was, heeft het een Frans (Vikidia[3]) en een Duits (ZUM[4]) broertje erbij gekregen.


Artikel van de maand (november ’07)
'Wat is een magneet? Een magneet trekt dingen zoals ijzer aan, omdat er een magnetisch veld in zit. Een magneet heeft een noordpool en een zuidpool. Ze trekken allebei ijzeren voorwerpen aan, maar een noordpool trekt geen noordpool aan. (lees hier verder)'

[1] N., Wikikids, internet, 2007, (http://www.wikipedia.be & http://www.wikikids.nl).
[2] N., Handleiding, internet, 2007, ([[|[[|[[|[[|http://www.wikikids.nl/handleidingen/Handleiding_WikiKids/­­Handleiding_Wiki­Kids.html]]).]]]]]]
[3] N., Vikidia, internet, 2007, (http://fr.vikidia.org/index.php/Accueil).
[4] N, Grundschulwiki, internet, 2007, (http://grundschulwiki.zum.de/index.php/Hauptseite).