YouTube, 'Broadcast Yourself'


Maxime Bruynseels

clip_image002.jpg YouTube_(image).jpg

De geschiedenis van YouTube

YouTube werd opgericht door Chad Hurley, Steve Chen en Jawed Karim, alle drie voormalig medewerkers van PayPal. Zij stampten dit uit de grond in februari 2005. YouTube bestaat dus helemaal nog niet zo lang. De domeinnaam YouTube.com werd geregistreerd op 15 februari en na die dag werd de website volledig bepaald. In mei werd er een voorbeeld getoond van hoe de website eruit zou gaan zien. Een half jaar later stond deze te pronken op het internet en was hij volledig actief. Reeds in 2006 stond de website in de top 10 van meestbezochte websites ter wereld. Deze liet anderen zoals Google Video en Yahoo Video ver achter zich.

clip_image004.jpgclip_image004.jpgclip_image004.jpgWat is YouTube?

YouTube is video-uploadwebsite d.w.z. dat men kosteloos videofilms kan uploaden, bekijken en delen. De website is momenteel eigendom van Google Inc..

Volgens de site zouden er meer dan 100 miljoen videofilms per dag bekeken worden. Er werden in september 2006 zo’n 60.000 filmpjes per dag op YouTube geplaatst. Sommige mensen starten een carrière omwille van platenmaatschappijen die een talent zien in één van deze artiesten. Het meestbekeken filmpje is in totaal al meer dan 60 miljoen keer opgevraagd en bekeken.

Om filmpjes te kunnen uploaden is het nodig van eerst een account aan te maken. Vervolgens kan men met behulp van een webgebaseerd uploadformulier video’s uploaden.

YouTube wordt wel eens bekritiseerd omwille van de beeldkwaliteit en de synchronisatie die niet goed zit. Ook wordt er vaak kritiek geuit op de website omwille van auteursrechten die geschonden worden. Toch zijn er 4 medewerkers van YouTube die de filmpjes testen op welvoeglijkheid.

Op 14 november 2006 werd YouTube overgekocht door Google voor een bedrag van 1,65 miljard dollar. Sinds januari 2007 zijn er enkel varianten op Youtube vanweg het enorme succes, namelijk GodTube en PornTube.

Bronnen:
http://www.computerwoorden.nl/woorden/wdb/gif/youtube.jpg
http://nl.wikipedia.org/wiki/YouTube//