Het Scriptorium


scriptorium.jpg

Welkom in Het Scriptorium (HST)


Het Scriptorium is de webruimte waarin in de eerste plaats 5&6 aso schrijfwerk voor Nederlands willen leveren. Ze is gelieerd aan de blog The Sausage Machine , leerblog van Janien Benaets en 5 en 6 so, en aan project07 een wiki voor reading+writingArt07 of creatief lees- en schrijfwerk. Voor Duits is er sinds februari 2008 **di-da-deutsch**. In juni 2009 las ik op de expertenblog van Wilfred Rubens de beschrijving van een bliki-portfolio waarmee de Hogeschool Inholland werkt: in die richting had ik mijn didactische droom willen oriënteren. Competentiegericht werken in een combinatie van blog + wiki. Bliki: zo eenvoudig is dat, reageerde ik bij Wilfred Rubens.

De wiki Het Scriptorium is niet enkel aan 5&6 aso voorbehouden: iedereen die mee wil schrijven, verbeteren, aanvullen, herschrijven, adviseren, discussiëren, ... is welkom - na aanmelding. Ook voor project07 en di-da-deutsch gaan de deuren voor iedereen die zich aanmeldt open. Janien Benaets, lerares Nederlands van 5&6 aso, beheert Het Scriptorium en opende ook project07 en di-da-deutsch.

Begin juni 2007 heeft Wilfred Rubens zich als lid van Het Scriptorium aangemeld. Hij is een specialist in technology enhanced learningen we zijn zeer blij dat we hem als expert mogen verwelkomen! Sinds september 2007 zijn ook Tom en Esther van de taalblog Taalkoeien lid geworden. Hartelijk welkom, taalkoespotters Tom en Esther, en zeer bedankt! Jeroen Clemens, docent Nederlands Helen Parkhurst, Almere Nederland, vervoegde de wiki in augustus 2008. Vereerd. Hartelijk welkom, jeroenc! Fantastisch, toch, een 'education innovator'als jij te mogen ontvangen. Zeer graag verwelkomen we ICT- en literatuurkenner Moniek Verhaaren op 26 september 2008! Haar profiel gaat al jarenlang het web rond. Ze ontvangt jou met open armen op haar expertenblog Mosredna, in haar literaire Salon Seize, op haar YouTube-kanaal met schrijversfilms, onmisbaar voor literatuuronderwijs anno 2008 of literatuureducatie 2.0, zoals ik bijvoorbeeld in The Sausage Machine wil demonstreren. Zeer vereerd en blij, Moniek!

De inhoud van de schrijfteksten in deze wiki kan zeer breed gaan, maar is altijd gerelateerd aan de vakcomponenten Taalbeschouwing en Literatuur. Tekstsoorten? Het kan om alle vormen gaan van zakelijk schrijven. Creatieve schrijfoefeningen reserveerden we oorspronkelijk voor onze leerblog The Sausage Machine omdat het om literaire creaties gaat waarin we de maker-schepper-dichter-schrijver in zijn inspiratie, themakeuze en vormgeving volkomen willen respecteren. Nochtans kan ook op een leerblog bij creatief werk commentaar met of zonder schrijfadvies aanmoedigend of passend zijn. Daarvoor kunnen we immers de reageerruimte (comment) bij de blogposts gebruiken.

Vanaf oktober 2007 willen we voor creatieve schrijfoefeningen én voor creatief leeswerk (bijvoorbeeld voor het leesportfolio) de wiki project07 gebruiken.

Zakelijk schrijfwerk op The Sausage Machine


Omdat we Het Scriptorium pas ver in het schooljaar 2006-2007 hebben kunnen openen, moeten we voor een aantal schrijfteksten nog naar de leerblog verwijzen: daar staan bijvoorbeeld
 • de reflecties van 5 aso tijdens het stille evaluatiemoment na hun 160-poëziewedstrijd Gedicht verzonden onder de titel Terugblik. Een van de doelen was zelfevaluatie;
 • de korte commentaarstukken van 6 aso op de reflecties van 5 aso. Uit de vergelijking van twee opgegeven teksten kiezen ze hun voorkeur (focus zowel op 'content' (inhoudelijke rijkdom) als op 'zeggingskracht' (taalrijkdom, taalbeheersing en uiterlijke presentatie). Het betreft hier een vorm van peerevaluatie;
 • de feedback van 6 aso gericht aan Pieter Tilkens, 'ondernemer voor de klas';
 • de impulsreacties van 6 aso op de dansvoorstelling FONTE-DAWSON-GODANI van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen;
 • de blogpost van Sven Wassenaar van 5 aso (medeblogbeheerder van TSM): "To blog or to wiki? That's the question".
 • een interview door Rutger Gaumann en Joy Gysen (2006, toen nog 5 aso) met hun oud-leraar Nederlands Bart Van Thielen over zijn passie voor literatuur: zie de aparte blogpagina. Nog te verschijnen.


In de wachtrij ...

Het volgende willen we nog ter illustratie en/of discussie voorleggen:
 • proefPowerpoints van 5 aso over diverse onderwerpen (naar keuze van de leerlingen): het vak Nederlands met het Leesportfolio annex de Literactuamap, de TE-les (TE: Technology Enhanced Learning naar Wilfred Rubens) over blog en wiki, een persoonlijke topic (bijvoorbeeld: Stefan Gielen over de EG - Yannick Van Ginneken over Hacking - Christophe van den Boom over Metal - Gianni Aerts over Explosieven - Ellen Van Hoof over WO I, de Groote Oorlog);
 • de gedocumenteerde teksten van 5 MTWE over hun thema voor Chemie en van 5 EMT over Taal en hersenen;
 • de PowerPoints van 5 aso bij hun mondelinge presentaties over Chemie of Taal en hersenen.


Experiment

Met dit hersenwerk willen we op HST starten:
 • sollicitatiebrieven herschrijven door 6 aso;
 • e-mindmaps door 5 aso als samenvattingsoefening van het hoofdstuk "Brein" uit het essay Brein en branie van Christine Van Broeckhoven (2006, nominatie voor de ABN-AMRO-Literatuurprijs 2007). De publicatie van de (e-)mindmaps is jammer genoeg niet kunnen doorgaan wegen teveel technologische problemen. We blijven ons best doen. Er komt ook steeds beter hanteerbare (gratis) software.

2007-2008-2009-2010-2011

 • In het schooljaar 2007-2008 plannen we op de wiki HST een 'Web2.0Pedia' (werktitel) een internetwoordenboek samengesteld en geschreven door 5&6aso op de lemma's van Web2.0-taal, gericht op het jongerenpubliek van het middelbaar (12 - 18 jaar).
  OPROEP JOIN! DOE MEE aan onze Web2.0Pedia! Welkom! 5&6 aso en Janien Benaets
 • N.a.v. het Kiliaanjaar realiseerden we met 5 en 6 so het experimentele projectje Wikiwebwoordenboek: een huwelijk tussen taalbeschouwing / lexicografie - gedocumenteerd schrijven - web 2.0. We vielen ermee in de prijzen van Iedereen Woordenaar van de Provincie Antwerpen.
 • Het Scriptorium evolueerde naar een library wiki sinds ik geen eigen klassen meer heb om ze in de wiki 'aan het werk te zetten'. Het blijft een open ruimte waarin iedereen welkom is voor voortzetting van het schrijfbedrijf, commentaar, aanvullingen, suggesties, beschouwingen. De pagina Informatievaardigheden bijvoorbeeld verzamelt links: omgaan met bronnen blijft immers een basisvaardigheid in deze tijden van TMI (too much information). TMI, schreef ik, hoewel ... ik niet bang ben voor de zgn. exaflood.
 • Time flies. The Sausage Machine kreeg een nieuw jasje begin 2011. De 'oude' site is archief geworden. Samen met zijn experimentele wiki's is The Sausage Machine Archive (2007-2011) een momentopname geworden van een vervlogen, spannende schooltijd waarin we de deuren en vensters van het klaslokaal wilden opengooien op de wereld.