wordpress.jpg

Wiki-artikel over Wordpress


Evelyn Eeckelaert

Wordpress is gestart met de bedoeling het publiceren van tekst gemakkelijker te maken. De eerste gebruikers waren op één hand te tellen. Sindsdien maken vele webloggers gebruik van WordPress en is WordPress uitgegroeid tot één van de grootste open source projecten op het web. Een “Open Source” project betekent dat er honderden mensen over de wereld bezig zijn met de ontwikkeling hiervan. Alles wat je hier ziet, wordt gemaakt door vele gebruikers over de hele wereld. Dit betekent ook dat iedereen vrij is om het te gebruiken. Het is gebaseerd op de nieuwste technologieën. WordPress is in eerste instantie ontwikkeld door Matthew Mullenweg, maar het wordt door een flinke groep ontwikkelaars ondersteund. Veel weblogs maken gebruik van WordPress, omdat het betrouwbaar, gemakkelijk en flexibel is. U kunt eenvoudig uw eigen lay-out van uw weblog bepalen. Er zijn gratis erg veel zogenaamde skin’s of theme’s te downloaden.

WordPress is gratis. Je hebt hiervoor enkel een webhost nodig die voldoet aan de minimale vereisten om WordPress te kunnen draaien. WordPress is volledig bewerkbaar en kan, op het gebied van publiceren op het web, voor bijna alles gebruikt worden. WordPress is geboren uit een wens om een publicatie systeem te maken die gestroomlijnd is en gebruik maakt van PHP-programmeertaal en MySQL-database en onder GPL licensie valt. De eerste versies werden uitgebracht onder de naam b2/cafelog, daarna werd besloten om door te gaan onder de naam WordPress.

Tegenwoordig is WordPress een rijp en stabiel product. U bent vrij om te doen wat u wilt met de WordPress code, maar gebruik voor commerciële doeleinden is niet toegestaan.

In 2005 was Wordpress 1.5 uitgekomen en is meer dan 900.000 keer gedownload. Ook Wordpress.com werd gelanceerd om het gebruik van Wordpress verder te bevorderen. Aan het eind van 2005 bracht Wordpress versie 2.0 uit.

In begin 2006 werd gestart met de ontwikkeling van de Nederlandstalige tak van WordPress. Op moment van schrijven is de ontwikkeling van de site nog volop aan de gang. Het concept van nl.wordpress.net is precies hetzelfde als wordpress.org, de website geeft informatie en er is een forum aanwezig waar iedereen zijn vragen kwijt kan. Ook het design van de website is precies hetzelfde als wordpress.org. Deze site, nl.wordpress.net, is een officiële WordPress site.

Afdelingshoofd van WordPress Nederland en België is Bert-Jan Groenewolt. U kunt hem mailen als u vragen heeft over de Nederlandstalige tak. Hij is ook verantwoordelijk voor de inhoud van deze site.

De grote populairiteit van WordPress is mede te danken aan het simpel en snel aanpassen van WordPress naar jouw wensen. Eén van de kernfilosofieën van WordPress is het licht en snel houden van de kerncode om gebruikers van WordPress de mogelijkheid te geven om zelf plugin’s en thema's te ontwikkelen/installeren zonder dat dit effect heeft op de snelheid. Er zijn honderden plugin’s en thema's beschikbaar om WordPress aan te passen naar jouw smaak.

bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wordpress
http://www.simple-hosting.nl/informatie/wordpress.php?gclid=CP6doJeO_Y8CFQ5OQgod5RXoMw
http://nl.wordpress.net/